Reset
Materiaal fietsframe
Materiaal frame

Frames worden van sterke, lichte en stijve materialen gemaakt voor een zo hoog mogelijke krachtoverdracht. Veelgebruikte materialen voor verschillende delen van het frame zijn aluminium, staal en carbonfiber.

Kabelvoering

Rem- en versnellingskabels werden vroeger door middel van lugs langs de buizen van het frame geleid. Dit wordt een externe kabelvoering genoemd.

Technologie blijft echter nooit stilstaan en inmiddels kunnen fabrikanten kabels wegleiden in het frame, wat een interne kabelvoering genoemd wordt. Waarneer kabels binnenlangs lopen, geeft dat een fiets een prachtig strak uiterlijk. Andere voordelen zijn dat de stijfheid van het frame toe kan nemen omdat er van verschillende kanalen gebruik gemaakt wordt en een verbeterde aerodynamica kan ook een gevolg van een interne kabelvoering zijn.

Binnen bepaalde fietssporten worden de binnenkabels op volgeveerde fietsen en cyclocrossfietsen volledig door een buitenkabel bedekt om de eerstgenoemde kabels tegen modder, water of schade te beschermen. Dit wordt in het Engels ‘full outer’ genoemd.

Bobbin Fietsen voor Jongens
Terug naar boven