Reset
Materiaal fietsframe
Materiaal frame

Frames worden van sterke, lichte en stijve materialen gemaakt voor een zo hoog mogelijke krachtoverdracht. Veelgebruikte materialen voor verschillende delen van het frame zijn aluminium, staal en carbonfiber.

Materiaal fietsvork
Materiaal fietsvorken

Vorken kunnen van verschillende materialen gemaakt worden, zoals staal, aluminium, carbonfiber, titanium, magnesium of een combinatie van deze materialen. Elk soort materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen die uw prestatievermogen ten goede komen.

Kabelvoering

Rem- en versnellingskabels werden vroeger door middel van lugs langs de buizen van het frame geleid. Dit wordt een externe kabelvoering genoemd.

Technologie blijft echter nooit stilstaan en inmiddels kunnen fabrikanten kabels wegleiden in het frame, wat een interne kabelvoering genoemd wordt. Waarneer kabels binnenlangs lopen, geeft dat een fiets een prachtig strak uiterlijk. Andere voordelen zijn dat de stijfheid van het frame toe kan nemen omdat er van verschillende kanalen gebruik gemaakt wordt en een verbeterde aerodynamica kan ook een gevolg van een interne kabelvoering zijn.

Binnen bepaalde fietssporten worden de binnenkabels op volgeveerde fietsen en cyclocrossfietsen volledig door een buitenkabel bedekt om de eerstgenoemde kabels tegen modder, water of schade te beschermen. Dit wordt in het Engels ‘full outer’ genoemd.

Modeljaar
Modeljaar

Alle grote fietsmerken brengen elk jaar een nieuwe serie fietsen op de markt, dit wordt zodoende ook het bouwjaar van een bepaald model genoemd. Dit wordt gedaan om voorop te blijven lopen met de nieuwste technologieën, nieuwe trends en vraag naar een bepaalde stijl of eigenschap van fietsen uit voorgaande series.

Wielgrootte
Wielgrootte

Fietswielen komen in verschillende maten op de markt, van 12" wielen voor kleine kinderfietsjes tot 700c wielen voor racefietsen en de grote 29" wielen die je op 29-er mountainbikes kunt vinden. Grote wielen geven een groter contactoppervlak met de weg, waardoor grip en stabiliteit bij hoge snelheid toenemen. Kleinere wielen wegen vaak minder, komen eerder op snelheid en zijn wendbaarder dan hun grotere broers.

De indeling van wielmaten wordt bepaald door het land waar het type fiets waarop deze banden gezet werden het meest populair was. Het kan dus voorkomen dat er gebruik gemaakt wordt van dan het Engelse maatstelsel en dan weer het metrieke stelsel. Wiggle zet de internationale standaard aanduiding achter beide maten om eventuele verwarring bij het vergelijken van producten te voorkomen.

Fietsen
Vitus Razor Road Bike
Vitus Razor Road Bike
€ 485,33 24% korting
(1)
Terug naar boven