Colnago

Colnago

Ernesto Colnago werd geboren op 8 februari 1932 in Cambiago, een klein dorpje dat twintig kilometer ten oosten van Milaan ligt. Toen hij 13 jaar werd, besloot hij om zijn geboortedatum op zijn papieren te veranderen zodat hij al kon gaan werken, de minimale leeftijd was immers 14 jaar. Zo ging hij aan de slag als de assistent van een lasser. In 1954 richtte Colnago zijn eigen kleine werkplaats op.
Fietsen van Colnago zijn door meer dan 100 verschillende profploegen en 2500 profrenners gebruikt, die er meer dan 7500 medailles op hebben gewonnen. Kampioenen als Fiorenzo Magni, Gastone Nencini, Eddy Merckx, Giuseppe Saronni, Gianni Motta, Gibì Baronchelli, Michele Dancelli, Gianni Bugno, Oscar Freire, Johan Museeuw, Tony Rominger, Pavel Tonkov, Yaroslaw Popovych, Erik Zabel, Alessandro Petacchi en nog vele anderen hebben de overwinning op een fiets van Colnago behaald.
Colnago is waarlijk een van de grootste onderzoekers en innovatieve denkers van deze tijd. Colnago ontwikkelde het eerste frame van carbon in samenwerking met Ferrari engineering in 1986. Het jaar daarop zag de innovatieve Precisa vork met rechte scheden het levenslicht. In 1989, twee jaar later, werd de dramatische C35 uitgebracht, een innovatieve fiets met een frame van monocoque carbon, zowel in een uitvoering voor de MTB als het wielrennen. Het jaar 1994 markeerde het 40-jarige bestaan van Colnago. Ter gelegenheid van dit indrukwekkende jubileum bracht Colnago het C40 carbon frame uit. Dit frame vormt vandaag de dag nog steeds een uitgangspunt voor een fantastisch frame. De C40 heeft meer prijzen op zijn naam staan dan enig ander frame in de Parijs-Roubaix (5x) en vele andere WK’s. In 2000 zag een nieuw, opvallend model het levenslicht in het atelier van Colnago, namelijk de CF1 (limited edition), welke in samenwerking met Ferrari werd ontwikkeld. De CF1 was een groot succes. In 2002 was er de FC2 dual suspension MTB. Ernesto Colnago bracht de C50 in 2003 uit om vele jaren van groot succes te markeren. In 2004 werd , deze markeerde 50 jaar fantastisch succes. In 2003 bestond het merk officieel 50 jaar. Om dit te vieren werd de officiële ‘50th Anniversary’ uitgebracht.
Ernesto Colnago blijft dromen over fietsen die renners van over de hele wereld zullen inspireren. Het maken van fietsen waar men vol passie op kan sporten doet hem niet ophouden. Vraag Colnago niet wat zijn beste fiets ooit is of was. Zijn antwoord luidt steevast: “ik heb een hoop fietsen gemaakt, maar de mooiste moet nog komen”.
Ga voor meer informatie naar dit artikel van Bike Radar.